Bulgarian Bible

Исая 56

Исая

Index

Глава 57

1

 

 Праведният загива, и никой не взема това присърце; И благочестивите се отнемат от земята , без да размисли някой, Че праведният се отнема преди да дойде злото. 

 


2

 

 Той се успокоява; Те си почиват на леглата си, Всеки, който ходи в правотата си. 

 


3

 

 А вие, синове на врачка, Рожба на прелюбодеец и на блудница, приближете се тук. 

 


4

 

 С него се подигравате? Против кого сте отворили широко уста и изплезили език? Не сте ли чада на престъпление, рожба на лъжа. 

 


5

 

 Вие, които се разжегвате между дъбовете, Под всяко зелено дърво, Които колите чадата в деретата, Под разцепените канари? 

 


6

 

 Делът ти е между камъчетата на потоците; Те, те са твое наследство, И на тях си изливала възлияния, Принасяла си хлебен принос. Ще мога ли да се удовлетворя за тия неща? 

 


7

 

 На висока и издигната скала си издигнала леглото си, И там си се изкачвала да принасяш жертва. 

 


8

 

 Зад вратите и стълбовете им си поставила спомена си; Защото си се открила другиму освен Мене, и си се възкачила; Разширила си леглото си, и съгласила си се с тях; Обикнала си тяхното легло, избрала си място за него. 

 


9

 

 Отишла си и при царя с помади, И умножила си ароматите си, Пратила си далеч посланиците си, И унизила си се дори до преизподнята. 

 


10

 

 Уморила си се от дългия път, Но пак не си рекла: Няма надежда; Намерила си съживление на силата си, Затова не си примряла. 

 


11

 

 И от кого си се уплашила или убояла та да излъжеш, И да не си спомняш за Мене, Нито да Ме съхраняваш в сърцето си? Не е ли защото Аз млъкнах и то от дълго време. Гдето ти не се убоя от Мене? 

 


12

 

 Аз ще изявя правдата ти; А колкото за делата ти, няма да те ползуват, 

 


13

 

 Когато извикаш, нека, те отърват сбирщината на идолите ти; Но вятърът ще ги отнесе всички, Един лъх ще ги помете; А който уповава на Мене ще владее земята, И ще придобие светия Ми хълм. 

 


14

 

 И ще се рече: Изравнете, изравнете, пригответе пътя, Отмахнете спънките от пътя на Моите люде. 

 


15

 

 Защото така казва Всевишният и Превъзнесеният, Който обитава вечността, Чието име е Светий: Аз обитавам на високо и свето място, Още с онзи, който е със съкрушен и смирен дух, За да съживявам духа на смирените, И да съживявам сърцето на съкрушилите се, 

 


16

 

 Защото няма да се съдя с човеците вечно, Нито ще бъда винаги гневен; Понеже тогаз биха примрели пред Мене Духът и душите, които съм направил. 

 


17

 

 Поради беззаконното му лакомство се разгневих и го поразих, Отвърнах лицето Си и се разгневих; Но кой упорито последва пътя на сърцето си. 

 


18

 

 Видях пътищата му, и ще го изцеля; Още ще го водя, и пак ще утеша него и наскърбените му. 

 


19

 

 Аз, Който създавам плода на устните, казва Господ, Ще река : Мир, мир на далечния и близкия: И ще го изцеля. 

 


20

 

 А нечестивите са като развълнувано море, Защото не може да утихне, И водите му изхвърлят тиня и кал. 

 


21

 

 Няма мир за нечестивите, казва Бог. 

 


Исая 58

 

 

 

HTMLBible Software - Public Domain Software by johnhurt.com

 


Other Items are Available At These Sites: