Bulgarian Bible

Езекил 9

Езекил

Index

Глава 10

1

 

 После погледнах, и, ето, в простора, който бе върху главите на херувимите, се яви над тях като камък сапфир, наглед като подобие на престол. 

 


2

 

 И той проговори на облечения в ленено мъж, казвайки: Влез между търкалящите колела под херувимите, напълни ръцете си с огнени въглища изсред херувимите, и пръсни ги върху града. И той влезе пред очите ми. 

 


3

 

 А херувимите стоеха отдясно на дома, когато влизаше мъжът: и облакът изпълни вътрешния двор. 

 


4

 

 И Господната слава се издигна от херувимите, та застана над прага на дома; и домът се изпълни от сиянието на Господната слава. 

 


5

 

 И фученето на крилата на херувимите се чуваше дори до външния двор, като глас на Всесилния Бог, когато Той говори. 

 


6

 

 И когато заповяда на облечения в ленено мъж, казвайки: Вземи огън измежду търкалящите колела, изсред херувимите, тогава той влезе та застана при едно колело. 

 


7

 

 И един херувим, като простря ръка изсред херувимите към огъня, който бе всред херувимите, взе от него, и тури в ръцете на облечения в ленено, който като го взе излезе. 

 


8

 

 А подобието на човешка ръка в херувимите се виждаше под крилата им. 

 


9

 

 И като погледнах, ето четири колела при херувимите, едно колело при един херувим, и едно колело при друг херувим; и изгледът на колелата бе като цвят на хрисолит. 

 


10

 

 А колкото за изгледа им, и четирите имаха еднакво подобие, като че ли на колело в колело. 

 


11

 

 Когато вървяха, вървяха към четирите си страни; не се обръщаха като вървяха, но на където се управяше първия, следваха го и другите без да се обръщат като вървяха. 

 


12

 

 А цялото им тяло, гърбовете им, ръцете им, крилата им, и колелата, то ест, колелата на четирите живи същества, бяха пълни с очи от всяка страна. 

 


13

 

 А колкото за колелата, те се наричаха, като слушах аз, търкалящи колела. 

 


14

 

 Всяко от живите същества имаше четири лица; първото лице бе херувимско лице; второто лице, човешко лице; третото, лъвово лице; а четвъртото, орлово лице. 

 


15

 

 И херувимите се издигнаха. Това е живото същество, което видях при реката Ховар. 

 


16

 

 И когато вървяха херувимите, и колелата вървяха край тях; и когато херувимите подигаха крилата си, за да се издигнат от земята, то и колелата не се отклоняваха от тях. 

 


17

 

 Когато стоеха ония, стоеха и тия; а когато се издигаха ония, издигаха се и тия заедно с тях; защото духът на всяко от живите същества беше и в тях. 

 


18

 

 Тогава Господната слава излезе изотгоре на прага на дома и застана над херувимите. 

 


19

 

 Когато излязоха, херувимите подигнаха крилата си, та се издигнах от земята, като гледах аз, и колелата край тях; и застанаха във входа на източната порта на Господния дом; и славата на Израилевия Бог бе отгоре им. 

 


20

 

 Това е живото същество, което видях под Израилевия Бог, при реката Ховар; и познах, че бяха херувими. 

 


21

 

 Всеки имаше четири лица, и всеки четири крила; и подобие на човешки ръце се виждаше под крилата им. 

 


22

 

 А колкото за подобието на лицата им, те бяха същите лица, които видях при реката Ховар, - изгледът им и сами те; вървяха всяко направо пред себе си. 

 


Езекил 11

 

 

 

HTMLBible Software - Public Domain Software by johnhurt.com

 


Other Items are Available At These Sites: