Bulgarian Bible

3 Йоаново 1

Юда

Index

Глава 1

1

 

 Юда, слуга Исус Христов, и брат Яковов, до призваните, възлюбени от Бога Отца и пазени в Исуса Христа: 

 


2

 

 Милост, мир и любов да ви се умножат. 

 


3

 

 Възлюбени, като показвах всяко усърдие да ви пиша за нашето общо спасение, счетох за нужно да ви пиша и да ви овещая да се подвизаете за вярата, която еднаж за винаги бе предадена на светиите. 

 


4

 

 Защото са се вмъкнали някои човеци, които отдавна са били посочени, че подлежат на това осъждане, нечестивци, които обръщат благодатта на нашия Бог в похотливост и се отричат от единствения Владетел и Господ наш Исус Христос. 

 


5

 

 А искам да ви напомня, (тъй като сте узнали вече всичко това), че Господ, като избави веднаж Своя народ от египетската земя, после погуби ония, които не повярваха, 

 


6

 

 и че ангели, които не упазиха своето достойнство, но напуснаха собственото си жилище,_- Той ги държи под мрак във вечни връзки за съда на великия ден; 

 


7

 

 както и Содом, Гомор и околните им градове, които, подобно на тях, се предадоха на блудство и изпаднаха в противоестествени пороци<$FГръцки: И следваха след чужда плът. Бит. 19:5.>, са поставени за пример, като носят наказанието на вечния огън. 

 


8

 

 При все това, по същия начин и тия с бълнуванията си оскверняват плътта, презират властта и хулят славните същества. 

 


9

 

 Но архангел Михаил, когото в борба с дявола се препираше за Моисеевото тяло, не смея да произнесе против него хулителна присъда, но рече: Господ да те смъмри. 

 


10

 

 Тия, обаче, хулят всичко, което не знаят; а което знаят естествено, както животните без разум, в това развращават себе си. 

 


11

 

 Горко им! защото ходят по Каиновия път, заради печалба се впускат във Валаамовата заблуда, и погиват в Кореевото упорство. 

 


12

 

 Тия са подводни скали, когато пируват с вас в дружелюбните ви гощавки, и без страх напасват себе си; безводни облаци, носени от ветровете; есенни дървета, безплодни, дваж умрели, изкоренени; 

 


13

 

 свирепи морски вълни; които изпущат като пяна своите безсрамни дела; скитащи звезди, за които се пази мрачна тъмнина до века. 

 


14

 

 За тях пророкува и Енох, седмият от Адама, като рече: Ето Господ иде с десетки хиляди Свои светии, 

 


15

 

 да извърши съдба на всички, и да обяви за виновни всичките нечестиви дела, които в нечестие са сторили, и за всичките жестоки думи, които нечестивите грешници са говорили против Него. 

 


16

 

 Тия са роптатели, оплаквачи, които ходят по страстите си, (и устата им говорят надуто), и заради печалба ласкаят човеците. 

 


17

 

 Но, вие, възлюбени, помнете думите изговорени по-напред от апостолите на нашия Господ Исус Христос, как ви казваха: 

 


18

 

 В последно време ще има присмивачи, които ще ходят по своите нечестиви страсти. 

 


19

 

 Тия са, които правят разцепления, плътски, които нямат Духа. 

 


20

 

 А вие възлюбени, като назидавате себе си в нашата пресвята вяра и се молите на Святия Дух, 

 


21

 

 пазете себе си в Божията любов, ожидайки милостта на нашия Господ Исус Христос за вечен живот. 

 


22

 

 И към едни, които са в съмнение, бивайте милостиви; 

 


23

 

 други спасявайте, като ги изтръгвате из огъня; а към други показвайте милост, със страх, като се гнусите даже и от осквернената от плътта дреха. 

 


24

 

 А на Онзи, Който може да ви предпази от препъване, и да ви постави непорочни в радост пред Своята слава, 

 


25

 

 на единствения Бог наш Спасител, чрез Исуса Христа нашия Господ, да бъде слава и величие, и преди всичките векове, и сега, и до всичките векове. Амин. 

 


Римляни 1

 

 

 

HTMLBible Software - Public Domain Software by johnhurt.com

 


Other Items are Available At These Sites: